BEHANDELING RUG KLACHTEN

FYSIO HEALTH & SPORT

Praktijk voor fysiotherapie en beweging in Hellevoetsluis en omstreken

Hi, Ik ben Michel Vermeulen fysiotherapeut en eigenaar van Fysio Health & Sport. Ik heb er mijn missie van  gemaakt om jou weer in beweging te krijgen!

Rugklachten, een pijnlijke of stijve rug?

Rugklachten zijn een van de meest voorkomende klachten en kunnen een grote impact hebben op je mobiliteit en dagelijkse bezigheden. Rugklachten kunnen voorkomen vanuit de spieren in de rug, de kapsels of de gewrichten. Helaas zoals ook bij veel andere klachten die ik dagelijks tegen kom zie ik veelal dat er met rugklachten veel te vaak door gelopen wordt waardoor de behandeling van deze klachten vaak onnodig lang kan worden.

Rugklachten kunnen een tal van oorzaken hebben. Heb je een fysiek zware baan kan je door overbelasting klachten krijgen, maar ook op en een kantoorbaan kunnen klachten aan de rug er gemakkelijk insluipen door weinig beweging, geen juiste houding en te weinig afwisseling in houding.
Stress en te weinig slaap kunnen ook een vergroot risico tot rugklachten met zich mee brengen.

Rugpijn kan acuut ontstaan maar ook zeurend zijn en in de loop van de tijd steeds heftiger worden.

Naast de overbelasting en stress oorzaken zijn er ook een aantal medische zaken zoals een hernia, ischias of spit welke ernstige rugklachten geven.

Wat kan ik zelf doen om klachten te verminderen?

Bewegen! Bewegen! Bewegen!!!

Zorg voor beweging en blijf zoveel mogelijk van uw dagelijkse activiteiten handhaven. Waak er op dagen met weinig last voor dat je niet over je grenzen heen gaat en op dagen dat je meer last hebt dat je wel in beweging blijft.

Een juiste houding

Een correcte lichaamshouding, onder een correcte lichaamshouding voor de rug verstaan we een rechte houding. Wees hier alert op in je dagelijkse activiteiten, juist op de momenten dat de gewoonte er in sluipt bij bijvoorbeeld het hangen op de bank voor de tv na een dag werken of het zitten achter de computer.

Ontspanning en rust

Naast beweging en de juiste houding is ook rust en ontspanning cruciaal voor het herstel van je spieren in de rug. Jezelf ontdoen van stress door sporten geeft naast de nodige training voor je spieren ook de ontspanning van lichaam en geest die je nodig kan hebben. Ook in de nacht bij het slapen is het belangrijk dat je de juiste comfortabele slaaphouding aan te nemen, welke deze is kan voor iedereen anders zijn. Een goed matras, lattenbodem en kussen kunnen bijdragen aan een goede slaaphouding en nachtrust.

Behandeling van rugklachten

Omdat de rugklachten zo veel verschillende oorzaken kan hebben is er niet een standaard behandeling te noemen om de klachten in de rug aan te pakken. In mijn werk als fysiotherapeut zal ik dan ook altijd samen kijken naar de oorzaken en de behandelmethode die specifiek passen bij jou en de situatie. Wel blijf ik benadrukken dat gecontroleerd en op een juiste manier bewegen en investeren in je lichaam en zijn spieren de sleutel is tot het verminderen en vaak zelfs verdwijnen van de  klachten of in ieder geval een hogere weerbaarheid bied tegen mogelijk te ontstane klachten.

WhatsApp WhatsApp mij direct